36 правила за Спа терапевти


Качеството на обслужването диктува, дали един спа център или всеки тип бизнес ще процъфтява и расте като мощен дъб или ще изсъхне като едно цвете, откъсано от източника и на живота и оставяно да умре на земята. Тук имаме списък с 36 правила, които всеки спа терапевт трябва да прилага в работата си:



1. Като Спа терапевт, колкото по-качествена е услугата, която предоставяте на посетителите, толкова повече ще запазите вашите клиенти. Ще получите препоръки и гостите ще ви търсят, което води до по-голямо уважение от тяхната страна и от другите служители, увеличение на личните приходи (по-голяма комисионна и бакшиш) и получаване на по-голямо удоволствие и радост от работата, която вършите.
2. Колкото повече се изразяват вашите таланти и способността за въздействие върху състоянието на клиента, толкова повече ще стимулирате собствените ви желания за работа.
3. Комбинацията на Вашите лични умения и знания, заедно с предоставянето на "малка допълнителна услуга" ще ви отличи като лидер във вашата сфера и ще подобри спа-бизнеса, за който работите.
4. Първото впечатление може да стане последното впечатление!
5. Бъдете организирани и подготвени за вашия клиент. Ако клиента влезе в кабинета ви и се възмущава, че сте дезорганизиран и не сте внимателен, тогава за съжаление, това ще стане последното впечатление, което вашият клиент ще има за вас и вашия бизнес.
6. Ако това впечатление е съчетано по-нататък със средно или дори лошо цялостно обслужване, бизнеса за който работите няма да бъде в състояние да устои на конкуренцията.
7. Бъдете точни за гостите ви. Не карайте гостите да ви чакат по-дълго, отколкото е разумно. Избягвайте настаняването на гости, които са закъснели, във времето отделено за терапията на която трябва да имате точен клиент. Това е несправедливо! Неоправдано е да "накажете" гост, който е на време, като им предоставяте по-кратка  терапия в резултат на предишният ви гост, който е закъснял.
8. По-добре да обясните на закъснелият гост, че поради справедливостта към вашите следните гости, ще трябва да се придържате към определеното време и той ще получи по-къса процедура.
9. Никой не обича да откаже на платежоспособен клиент, но в търсенето на печалба, ние редовно намаляваме стойността на друг платежоспособен клиент, което е недопустимо!!
10. Бъдете себе си и уверени в своите таланти и умения.
11. Третирайте всеки гост с уважението, което бихте искали да получите от някой друг. Колкото по-сигурни сте за услугите, които предлагате, толкова повече сте в състояние да запазвате вашите гости.
12. Поздравете вашия гост по име, погледнете ги в очите, усмихнете се и дайте му уверено ръкостискане. Това веднага вкарва чувството на доверие в гост, те могат да ви се доверяват, което им позволява да се отпуснат. Това от своя страна ви позволява да си вършите работата по-ефективно.
13. Покажете на всеки гост, че се грижите за него от момента на пристигането му до заминаването му. Третирайте всеки гост като партньор за цял живот.
14. Бъдете свободни да се смеете и да се шегувате с вашите гости. Смехът е най-мощната съставка за създаване на здравето. Това ще накара и двама ви да се чувствате щастливи и изпълнени с енергия. Разбира се, трябва да се съобразявате с гостите и ситуацията.  Това понякога може да стане само преди и след  дадена процедура.
15. Избягвайте разговора по време на терапия! Това ще ви отнеме сили и ще ви дисконцентрира!
16. Всяка услуга включва толкова забавление и смях, колкото това да не доведе до некачествена терапия.
17. Насърчавайте продукти за домашна грижа като допълнение към вашата процедура. Вашата препоръка за продукти ще позволи на гостите ви да продължат да получават същите ползи у дома.
18. Съхранявайте деликатен баланс между продажбите и обслужването!
19. Предлагайте на гостите най-доброто обслужване по всяко време, вместо да търсите лесен изход от ситуацията!
20. Поддържайте положителна нагласа и приятелски подход в натоварените часове или стресови ситуации!
21. Гостите обичат да бъдат заобиколени от щастливи, професионални и спокойни хора – които излъчват доверие, топлина и интерес по всяко време, дори и когато вие не се чувствате така!
22. Не забравяйте, че вашите гости са професионалисти в тяхната сфера, точно какъвто сте и вие. Отнасяйте се с уважение и подкрепвайте  доверието им и правото да направят своя избор.
23. Уважавайте тяхната поверителност! Не обсъждайте гостите с колегите или с други гости!
24. Уважавайте гостите от разнообразни културни среди, възрасти и националности. Не ги дескриминирайте!!
25. Стремете се да слушате, да разбирате и да обясните по най-добрия възможен начин.
26. Никога не приемайте оплакванията на гостите като лична обида или незабавна отговорност. Вместо това разберете и оценете  това, което възразява и решавайте проблема по най-приятелски, деликатен и ефективен начин.
27. Моля, отнасяйте се към всяка жалба сериозно. Гостите търсят незабавен отговор и успокоение. Пазете се от тези хора, които са редовни оплаквачи.
28. Фокусирай те се върху положителните аспекти.
29. Дайте подходящ съвет с всяка продажба за да увеличите удовлетвореността на клиентите.

Работа в екип
30. Работете в екип а не един срещу друг. Обърнете се към всеки друг за да споделите идеи и отговорности - това е единственият път към успеха!
31. Никога не обсъждайте проблемите пред гости или други хора. Говорете лично с вашите колеги, с когото имате проблем и обсъждайте въпроса директно, деликатно и с насърчаване на добри отношения. Ако това не е възможно, обрърнете се към управитела!
32. Изтощен терапевт означава лош бизнес! В напълно резервиран ден, физическото и психическото натоварване може да бъде голямо и ако ние им позволяваме, това може да ни завлече надолу и да засмучи нашата енергия.
 Постоянно търсете начин да подобрите техниката си и работната поза за да се сведе до минимум размера на физическото усилие които изразходвате.
33. Не обвинявайте гостите. Вие имате работа с клиенти, които имат различни заболявания и оплаквания - имайте впредвид, че тяхното право е, да избират начина , по който живеят. Можете да им предлагате възможност за по-добро здравословно състояние и не повече от това! Позволете им да бъдат такива, каквито са и уважавайте ги така!
34. Обърнете внимание към детайли. Уверете се, че работният кабинет изглежда чист и привлекателен! Когато покривате гостите си с кърпа, уверете се, че цялото тяло е покрито, не само частично. Ако например, намерението ви е да покриете краката и ходилата на клиента, но краката стърчат леко, това може да прече на клиента да релаксира напълно. Каквото и възнамерявате да правите, направете напълно и правилно!
35. Задавайте си въпроса: "Какво мога да направя, за да осигуря по-доброобслужване? Мога ли да работя върху преодоляването на самоограничаващите вярвания за другите и себе си? Мога ли да се отнасям към хората по по-приятелски начин? Каква друга информация или знания мога да науча? "
36. Бъдете наясно с вашата способност да растете и да се подобрите, защото нашите умове обичат да учат нови неща. Това ще ви позволи да станете по-добър терапевт и да се чувствате по-сигурно.

Внимание!
!          Да се извършват терапии на деца под 16-годишна възраст само с родителско разрешение!
!          В случай, че по време на терапията клиентът или клиентка проявява непристойно поведение, предупредете ги, че ако това продължава, ще трябва да прекъсвате процедурата. Ако той/тя продължава, спазвайте спокойствието и прекъсвайте процедурата с думи: „Много съжалявам, но Вашата процедура (масаж, терапия) завърши” След това веднага информирайте управителят!
!          Оставете клиента да се съблича според нивото на неговия комфорт. Излезте от стаята когато клиента се съблича! Покривайте тялото на клиента, освен зоната, която обработвате!
!          Обяснете на клиента как да легне на масажната кушетка, да се завие с кърпа, информирайте го, че ще излизате от стаята, докато той се съблича и ще се върнете след 2 минути! Не го оставяйте да се чуди какво да прави!
!          Направете кратка анамнеза на клиента, попитайте за всички проблеми, които има (стрес, болки във врата или гърба и т.н.) и според противопоказанията за провеждане на процедурата! Питайте за силата на натиска, която предпочита! По време на терапия, попитайте клиента, дали получава това което предпочита!
!          Не закъснявайте!
!          Работната униформа през работното време е задължителна и в добър вид!
!          Погрижете се за личната хигиена и външния си вид!
!          Не пушете преди процедурата!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »