Ултразвук терапия в козметология

Ултразвук терапия
Ултразвук терапия


Употребата на ултразвук във физиотерапията датира от 40-те години на миналия век. Разрушителните свойства на ултразвук с висок интензитет разпознава Пол Ланжевен, френски физик, когато го заболява ръката държейки уред излъчващ ултразвук с висок интензитет посредством, който разрушава рибния пасаж намиращ се в опитния аквариум. През 1938 година Раймар Полман демонстрира терапевтичният ефект на ултразвукови вълни върху човешка тъкан. 

През 1942 година Лин и Пътнам успешно използват ултразвукови вълни, за да разрушат мозъчна тъкан при животни. Това се разглежда като най- ранният експеримент с ултразвук за терапевтични цели върху биологична тъкан. Тези първи експерименти спомагат за бъдещото усъвършенстване на медицинската техника за ултразвукова терапия. В днешни дни такова медицинско оборудване намира широк спектър от приложение във физиотерапията и рехабилитацията.
Биологичните и терапевтични ефекти на медицинската техника излъчваща ултразвук се свързват с:
  • механичната компонента на променливото ултразвуково налягане. То предизвиква в цитоплазмата вихрови движения, които лежат в основата на т.н. микромасаж на тъканите;
  • абсорбацията на ултразвуковата енергия от тъканите и превръщането й в топлина. Затоплянето на гранични повърхности води до промяна на процесите на дифузия, увеличение на пермеабилитета на биологичните мембрани и засилване на обмяната на веществата в третираните тъкани;
  • възможността чрез ултразвук да се внасят лекарствени вещества в организма, т.н. фонофореза, при което дори малки количества лекарствени вещества, въведени с помощта на ултразвук имат по-добро фармакологично действие отколкото при други методи.
Ултразвукът има:
  • противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект;
  • десенсибилизиращо и фибринолитично действие;
  • симпатиколитичния ефект върху вегетативната нервна система, при болкови синдроми и синдром на дразнене на периферния моторен неврон като се повдига прагът на дразнене, намалява се възбудимостта и проводимостта.

Техника при работа с ултразвуков апарат:

Важно условие е да се поддържа плътен контакт между излъчващата сонда и кожата на пациента. Наличието на въздух възпрепятства преминаването на ултразвуковата енергия в тъканите поради голямата разлика в акустичното съпротивление на тъканите и въздуха.

Като медиатори се използват високо визкозни течности с акустично съпротивление близко до това на тъканите (вазелин, течен парафин, соногел и др.) или обезгазена вода.

Основни методики за прилагане на ултразвукова терапия

Директна апликация – ултразвукът се въвежда чрез циркулярен масаж с плавни кръгови или линеарни движения, или чрез закрепване на излъчвателя над определен участък стационарно.

Индиректна апликация – използват се гумени мехури, пълни с обезгазена вода.

Ултразвук терапия в козметология

Чрез ултразвук в козметиката се постига стимулиране на кръвообращението, подобряване метаболизма на клетъчната мембрана на кожните клетки, стимулация на подкожната мускулатура и с това - забавяне стареенето на кожата. При тези процедури могат да се използват различни подхранващи кремове, емулсии, гелове, антицелулитни кремове (след процедури с електростимулатор), подхранващи лосиони при сухи кожи и др.

С това се постигат следните ефекти:
  • постепенно премахване на бръчките и цялостно подобряване на структурата на епидермиса;
  • затваряне на порите;
  • намаляване на кръговете под очите;
  • подобряване на хидратация на кожата;
  • подобряване на състоянието на акнеидната кожа

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »