Таласотерапия - успешна детоксикация!



Таласотерапия, е термин, който се отнася до терапевтични процедури, които използват морска вода, сол, водорасли. Морската вода е била използвана за лечение на различни заболявания в древен Египет, Гърция и Рим.

Днес, процедурите, които използват методите на
таласотерапия, се предлагат в много спа хотели, включително и тези, които не се намират на брега на морето. Но, само някои от тях отговарят на необходимите стандарти.

Истинския център за таласотерапия, трябва да се намира на не повече от 1000 метра от морския бряг. За процедури, трябва да бъде използвана само морска вода. Тя постъпва в сградата през тръби и като цяло, разликата на соленост преди и след пречистване, не е повече от 2%. Преди да се използва, пробите от вода, кал и водорасли, винаги се изпращат на лабораторен анализ.

В целия свят има само около 100 спа хотели, които се специализират само в таласотерапия; повечето от тях се намират в Европа и Африка. Първият такъв хотел се е появил в началото на 20 век във Франция и таласотерапия в тази страна все още се радва на голяма популярност.

Едно от най-известните места, където можете да се възползвате от таласотерапия е Мъртвото море. Калта и водата от там, имат благоприятен ефект върху много системи на тялото.

Смята се, че тъй като морската вода е люлката на биологичния живот на Земята, нейните компоненти много лесно се абсорбират в кожата и имат лечебен и тонизиращ ефект. По принцип, морската вода съдържа магнезий, калий, калций и натриев сулфат. Когато се усвояват през кожата, те попадат директно в кръвния поток. В същото време, ако те навлизат в организма чрез храната, тялото трябва първо да преработва храната и да извлича полезните хранителни вещества.

Има много видове таласотерапия. Плуването в морската вода с различни температури, душ с топла морска вода, увиване с морски водорасли, кални маски, вани, инхалации с топла морска вода, и т. н.

Ползите от таласотерапия

Таласотерапия подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, ускорява метаболизма и осигурява бърза детоксикация. Тя се използва за лечение на различни заболявания, като екзема, псориазис, болки в гърба, мускулни болки, артрит и силно напрежение. Освен това, тя може да бъде полезна за високо кръвно налягане, артрит, атеросклероза, астма, бронхит, мускулна атрофия и краста. Таласотерапията се използва за отслабване и лечение на целулит.

Предпазни мерки


Няма известни противопоказания за таласотерапия, обаче, ако имате някакви сериозни здравословни проблеми, особено сърдечно-съдови заболявания, предварително трябва да се консултирате с вашия лекар. Спа хотелите винаги имат своите лекари, и ако забележите, че Вашето състояние се влошава, потърсете ги незабавно. Ако сте бременна, преди таласотерапия, също трябва да се консултирате с лекар.

За да не се уврежда косата от морската вода, преди всяка процедура трябва да ползвате подхранващ балсам.

Ефективност


За сега няма научни основания за ползите от  таласотерапия. В същото време, много хора използват я дълъг период от време и са доволни от резултатите. Лекарите също често наблюдават подобрение след преминаване на таласотерапия, но не е ясно дали може да се счита, че тези действия са благодарение на морската вода, или на някои други фактори.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »